четвер, 2 лютого 2017 р.

Топ найкращих дитячих та підліткових книжок 2016 року

1 лютого у бібліотеці BOtaN «Рейтинг критика» оприлюднив топ найкращих дитячих та підліткових книжок 2016 року. Мета рейтингу – сформувати прозорі та фахові поради для читачів, бібліотекарів, педагогів та всіх зацікавлених дитячою літературою. Оцінюючи книжки, журі керується спеціально розробленими, сучасними, фаховими критеріями, що спираються на провідні світові дослідження дитячої літератури та враховують не тільки естетичну вартість і зміст тексту та ілюстрацій, але й ідеології та поліграфічне втілення. «Рейтинг критика» – єдиний книжковий топ, де бали, зауваги та критерії оцінки публікують відкрито, повідомляє “Букмоль”.
До поля зору експертів рейтингу потрапили дитячі й підліткові видання, надруковані з грудня 2015 до грудня 2016 року. У початковому списку було майже 120 книжок від українських авторів, що вийшли друком у великих і малих видавництвах. Бали виславляли за низкою критеріїв – враховувалася актуальність, мова, стилістика, редагування й коректура, ілюстрації, дизайн і поліграфічне втілення. До списку найкращих видань увійшли книжки, які набрали кожен у своїй категорії найвищий сукупний бал.

Книжки для найменших (0-3 роки)
Мар’яна Прохасько, Кучеряві повертаються до міста. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2016
Мар’яна Прохасько, Кучеряві думають, що робити в дощ. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2016
Книжки-картинки
Оксана Була Зубр шукає гніздо / текст та ілюстрації Оксани Була. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.
Поезія для дітей
Григорій Фалькович Шалахмонеси / текст Григорія Фальковича, ілюстрації Пінхаса (Павла) Фішеля. — Київ: Дух і Літера, 2016.

Проза для молодшого шкільного віку

Катерина Міхаліцина. Хто росте у парку / текст Катерини Міхаліциної; ілюстрації Оксани Була. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2016.
Проза для середнього шкільного віку
Саша Кочубей Сім нескладух Говорухи. – Київ: Фонтан казок, 2016.
Книжки для старшого шкільного віку (12+)

Оксана Лущевська Задзеркалля. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.
Нон-фікшн
Богдан Тихолоз, Наталя Тихолоз Франко від А до Я / текст Богдана Тихолоза, Наталі Тихолоз, ілюстрації творчої майстерні «Аґрафка». — Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.
Перевидана класика
Платон Воронько Не будь, мала, козою / текст Платона Воронька, ілюстрації Костя Лавро. — Київ: Абабагаламага, 2016.
Спеціальна відзнака «Дебют року»
Ольга Купріян Солоні поцілунки / Ольга Купріян. — К. : «Академія», 2016.
Нагадаймо, що «Рейтинг критика» є незалежною щорічною громадською ініціативою та не фінансується жодною установою.
До журі РК цього року ввійшли критики дитячої літератури, письменники, перекладачі та редактори профільних ЗМІ: Ірина Батуревич («Читомо»), Зоя Жук (редакторка, критикиня, письменниця), Міра Київська («Букмоль»), Марія Семенченко (BOOKa, «Книженя»), Ірина Троскот («Літакцент»), Оксана Хмельовська («Читомо»), Володимир Чернишенко (перекладач, критик), Олеся Мамчич (письменниця, викладачка), Анна Третяк («Барабука»).

Джерело: <a href="http://litakcent.com/2017/02/01/rejtynh-krytyka-opryljudnyv-top-najkraschyh-dytjachyh-ta-pidlitkovyh-knyzhok/">ЛітАкцент</a>




Джерело: <a href="http://litakcent.com/2017/02/01/rejtynh-krytyka-opryljudnyv-top-najkraschyh-dytjachyh-ta-pidlitkovyh-knyzhok/">ЛітАкцент</a>

Немає коментарів:

Дописати коментар